Addertjes onder het gras bij omniumverzekeringen - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Addertjes onder het gras bij omniumverzekeringen

Met het (opnieuw niet fysieke) autosalon bieden veel verzekeraars speciale voorwaarden voor een autoverzekering. Betekent een lagere premie ook dezelfde voorwaarden?
Voor de verplichte BA-auto verzekering volgen de meeste verzekeraars dezelfde wettelijk verplichte algemene voorwaarden.
Voor een omniumverzekering is dat niet zo. Waarop moet je zeker letten bij een omniumverzekering?

De verzekerde waarde

Je kan verschillende waardes van de wagen verzekeren. Zo kan je kiezen tussen de cataloguswaarde van de auto of de factuurwaarde. De cataloguswaarde is de prijs van de wagen zonder kortingen of speciale acties. Deze zal hoger liggen dan de effectieve factuurwaarde, aangezien dit de prijs na aftrek van kortingen. Hoe hoger de waarde die je verzekert, hoe hoger de premie.


Waarom zou je dan die cataloguswaarde verzekeren terwijl je minder betaalt voor de auto? Omdat je misschien dezelfde korting niet meer kan terug krijgen als je dezelfde wagen wil kopen. Of je koopt na een ongeval een nieuwe wagen wanneer er geen acties lopend zijn.

De laagste premie betaal je wanneer de wagen in werkelijke waarde wordt verzekerd. Dat wil zeggen dat bij een totaal verlies of diefstal  de vergoeding van de schade de waarde van het voertuig op de markt zal zijn. Meestal is dat de inkoopprijs die een garagist zal betalen voor jouw voertuig nog waard is.  Dikwijls betekent dit een financiële kater en heel wat discussie.

De waardevastheid.

Je kan de wagen ook verzekeren met een periode van waardevastheid. Zo zal bij een waardevastheid van 24 maanden, gedurende deze periode de volledige cataloguswaarde worden uitgekeerd. Daarna zal vanaf de 25ste maand 1% per maand worden afgeschreven (van factuur- of cataloguswaarde). Je kan periodes van waardevastheid kiezen: 6 maanden, 12 maanden, 24 maanden en zelfs 36 maanden. Bij een totaal verlies of diefstal is hier geen discussie mogelijk want afhankelijk van de ouderdom van de wagen kan je eenvoudig de vergoeding berekenen.

De vrijstelling

Een hogere vrijstelling zal een lagere premie tot gevolg hebben.  Verschillende verzekeraars bieden een ‘Engelse’ vrijstelling aan. Bij een Engelse vrijstelling zal alle schade worden betaald als de schade hoger is dan de vrijstelling.

Een voorbeeld:

Voertuig: BMW X1 18i, kw=100, cataloguswaarde 25 000€, aankoop 20/01/2022. De premies zijn indicatief en houden geen rekening met de kortingen voor het autosalon.

Wij hebben voor een Engelse vrijstelling van 750€ gekozen. In de eerste tabel zie je de premie op basis van de cataloguswaarde. Wanneer je de waardevastheidstermijn beperkt tot 0 maanden, dan daalt de premie naar 670.04€

Cataloguswaarde: 25 000€

Factuurwaarde: 22 000€

Wil u een premie op maat van uw behoeften? Contacteer ons dan!

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners