Brandverzekering bij de bank, een wurgcontract? - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Brandverzekering bij de bank, een wurgcontract?

Bij het afsluiten van een hypotheeklening verplichten de meeste banken je om de brandverzekering bij hen te plaatsen. Waarom is dit geen goed idee en waarom kies je best voor een onafhankelijke makelaar? 

Geen wettelijke verplichting 

Een brandverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch heeft 95% van de Belgen een brandverzekering. Als een bank een lening geeft, is het pand de waarborg van het krediet. Uiteraard wil een bank  dat de woning wordt verzekerd tegen brand. Omdat banken zelf ook verzekeringen aanbieden, lijkt het slim om daar ook je brandpolis af te sluiten. Je krijgt daardoor een korting op de interest van je lening.  

Maar let op! Deze korting is in de meeste gevallen niet voldoende voor de duurdere brandverzekering die je bij de bank moet afsluiten. De bank mag je ook niet verplichten om een brandverzekering bij hun af te sluiten. Dit is koppelverkoop en wettelijk verboden voor banken. 

Geen opzeg 

Er is daarenboven nog een bijkomend nadeel. Mocht een verzekeraar je premie verhogen na een schadegeval of als er sprake is van een tariefwijziging, dan kan je altijd je contract opzeggen na een jaar.  Je makelaar kan dan helpen bij het zoeken naar een nieuwe verzekeraar.  

Als je een verzekering hebt lopen bij de bank, dan kan het contract niet opgezegd worden zonder een plotse stijging van de interest van je lening. Omdat de lening voor een huis 20 -25 jaar duurt. Kan je voor een zeer lange tijd vasthangen aan een veel te dure premie.  

Beperkte waarborg 

Bovenop een duurdere premie krijg je maar een basisdekking bij de bank. Deze zal tussenkomen tot een beperkt kapitaal. Je verzekering op maat laten maken door een deskundige zorgt voor een optimale dekking. Bovendien kan je ook extra waarborgen afsluiten zoals rechtsbijstand en diefstal. Indien je deze niet meer wenst, dan kan je ze ook gemakkelijk laten schrappen. Zeker als je waardevolle voorwerpen zoals juwelen hebt, werk je best met een verzekeringsmakelaar. 

Kies onafhankelijk 

Verzekeringsmakelaars zijn onafhankelijk. Hierdoor kunnen zij offertes aanvragen bij verschillende verzekeraars en garanderen dat jij de beste prijs-kwaliteit verhouding bekomt. Bovendien als er problemen zijn of je zit met een schade geval, dan regelt je makelaar dit voor jou en ben je zeker van een eerlijke behandeling. 

Als makelaar staan we “aan de kant van de klant”. Tenslotte heeft een makelaar nog een uitgebreid netwerk van vakmannen die kunnen helpen bij herstellingen.  

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners