Een arbeidsongeval kan ook thuis! - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Een arbeidsongeval kan ook thuis!

Thuiswerken geraakt steeds meer ingeburgerd. Sommigen werken occasioneel thuis, anderen doen het structureel. Wat als je thuiswerkt en tijdens de middagpauze een snijwonde oploopt bij het schillen van een appel, is dat dan een arbeidsongeval en dus gedekt door de verzekering van de werkgever?

Jazeker. Sinds januari 2019 is er geen wettelijk verschil meer in de afhandeling van een klassiek werkongeval (op de werkplek zelf of op de route van en naar het werk) en van een arbeidsongeval waarbij iemand die van thuis uit werkt betrokken is. Er wordt daarbij ook geen verschil meer gemaakt tussen structureel of occasioneel thuiswerk.

Iemand die thuiswerkt, rijdt niet met de auto heen en weer naar het werk, maar kan bijvoorbeeld tijdens zijn middagpauze wel de fiets nemen naar een broodjeszaak. Ook ongevallen op dat traject zijn gedekt door de verzekering van de werkgever. Hetzelfde geldt voor een thuiswerker die de kinderen afzet of ophaalt in de crèche of school.

Ongevallen als gevolg van een activiteit die totaal niets met de arbeidsovereenkomst te maken heeft, zoals bijvoorbeeld het gras afrijden of strijken, vallen uiteraard buiten de polis. Deze en andere activiteiten die overduidelijk tot de privésfeer behoren, zijn niet gedekt.

Ook héél belangrijk: de werkgever moet op de hoogte zijn van het thuiswerken. Dat kan telefonisch, via mail of sms. Dat levert het bewijs op dat de werknemer wel degelijk thuiswerkt. In dat geval is de arbeidsovereenkomst van kracht en dus ook de verzekering tegen arbeidsongevallen.

Met het aantal arbeidsongevallen van thuiswerkers valt het overigens voorlopig best nog mee. Dat blijkt toch uit cijfers van Axa Belgium. Van 2014 tot 2018 noteerde deze verzekeraar 49 telewerkongevallen. Bijna niets in vergelijking met de 35.000 dossiers die jaarlijks op het werk zelf voorkomen. Met de toename van het thuiswerk zullen die cijfers allicht stijgen.

Bron: HP.

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners