Hypotheek, hypothecair mandaat, opschortende voorwaarde... - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Hypotheek, hypothecair mandaat, opschortende voorwaarde…

Groene Doorbladerde Boom

Kredietopening

De meeste hypothecaire leningen worden afgesloten onder de vorm van een kredietopening. Je mag dus voor een bepaald bedrag geld opnemen voor de bouw of aankoop van je woning. Wanneer je de lening hebt terugbetaald, kan je steeds het terugbetaalde bedrag terug opnemen zo lang je de totale kredietlijn maar niet overschrijdt.

Opschortende voorwaarde

Bij het sluiten van een verkoopovereenkomst kan je een “opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening” laten inlassen. Krijg je door omstandigheden geen lening, dan zal de overeenkomst ontbonden worden zonder schadevergoeding. Meestal moet je binnen een bepaalde termijn een tweetal weigeringen van een bank kunnen voorleggen.  

De hypotheek

Door een hypotheek te nemen krijgt de financiële instelling die de lening geeft, een voorrecht bij de verkoop van het in waarborg gegeven onroerend goed. De hypotheek wordt ingeschreven in het register van de hypotheken, wat kosten met zich meebrengt. Er is altijd een notariële akte nodig. Bij wanbetaling kan de kredietverlener dus altijd een gedwongen openbare verkoop eisen.

De hypothecaire volmacht (mandaat)

Hier geeft de kredietnemer toelating aan de kredietverlener om een hypothecaire inschrijving te nemen. De kredietverlener zal dat doen bij wanbetaling. Het verschil met de hypotheek zit hem in de kosten. Deze zijn bij een hypothecaire volmacht aanzienlijk minder dan bij een hypotheek. De meeste financiële instelling zullen een combinatie nemen van een hypotheek met aanvullend een hypothecaire volmacht om de kosten te drukken.

Herfinanciering

Wanneer je een hypotheek lening hebt lopen aan een hoge interestvoet, dan kan je die herfinancieren. Door een herfinanciering aan een lagere interestvoet kan je maandelijks bedrag een stuk minder worden of kan je de looptijd van je lening aanzienlijk inkorten.

Je kan aan je eigen bank vragen om de interestvoet te herzien. De meeste banken zullen je een verlaging bieden die helaas nog altijd een stuk boven de huidige markt-interestvoet ligt.

Wanneer je de lening gaat overzetten naar een andere bank, spreekt men van een externe herfinanciering. ICS zal je hierin begeleiden. Alle kosten die moeten gemaakt worden bij een dergelijke operatie (hypotheek, notaris, …) worden mee geleend bij de nieuwe financiële instelling zodat het voor de klant enkel een administratieve operatie is.

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners