In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht? - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

Als het om winterbanden gaat, houden de landen van Europa er verschillende richtlijnen op na. Gaat u skiën in Oostenrijk of Frankrijk? Lees hier waar u verplicht bent winterbanden te installeren.

M+S, M.S. of M&S (Modder & Sneeuw) is het label dat wordt gebruikt voor winterbanden. Een band met dit label is geschikt voor lage temperaturen en zijn groeven zorgen voor een optimale afvoer van water en sneeuw.

Het alpinesymbool 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake, oftewel een berg met drie pieken en een sneeuwvlokje) komt altijd in combinatie met het label M+S en duidt op een band die specifiek werd ontworpen voor een betere grip en aandrijving op besneeuwde wegen.

.

.

Door Oostenrijk met de wagen

Bent u van plan te gaan skiën in Oostenrijk? Voorzie dan winterbanden of sneeuwkettingen! Tussen 1 november en 15 april zijn die namelijk verplicht als de weersomstandigheden erom vragen. De banden moeten de vermelding ‘M+S’ bevatten.

Een alternatief voor winterbanden is om minstens twee sneeuwkettingen aan te brengen op uw aandrijfwielen (op dezelfde as), wanneer u op besneeuwde of beijzelde wegen rijdt. Kiest u voor de kettingen, weet dan dat de maximaal toegelaten snelheid 40km/u is. Op bepaalde wegen duiden borden aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn. Als u niet over de juiste uitrusting beschikt, mag u uw wagen niet gebruiken.

Belangrijk om te weten: als u zich niet houdt aan de Oostenrijkse wetgeving, loopt u het risico op een boete die kan variëren van 35 tot 5.000 euro.

Rijden in Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht bij winterse omstandigheden. Sinds 2018 zijn enkel banden met het 3PMSF ‘alpinesymbool’ (zie hierboven) toegelaten. Gedurende een overgangsperiode tot 30 september 2024 mogen in Duitsland nog wel banden met enkel de aanduiding ‘M+S’ worden gebruikt, op voorwaarde dat ze vóór 1 januari 2018 werden vervaardigd. U bent van plan om nieuwe winterbanden te kopen en u reist deze winter naar Duitsland? Kies dan voor banden met het 3PMSF ‘alpinesymbool’ zodat u helemaal in orde bent met de lokale regelgeving.

Met de auto naar Italië

Let op! Als u naar Val D’Aoste gaat om te skiën, moet u uw wagen tussen 15 oktober en 15 april voorzien van winterbanden of sneeuwkettingen in uw koffer hebben liggen. Is dat niet het geval, dan riskeert u een boete.
Andere regio’s leggen ook verplichtingen op in geval van winterse omstandigheden. 

Rijden op Luxemburgse wegen

Sinds 1 oktober 2012 zijn winterbanden verplicht van zodra de weersomstandigheden hier om vragen (rijm, ijzel of sneeuw). Ook hier moeten de winterbanden op de 4 wielen gemonteerd worden. Als u dit niet doet, riskeert u een boete.

Met de wagen naar Zwitserland

In Zwitserland valt er geregeld sneeuw, en toch is het gebruik van winterbanden niet in wetten vastgelegd. Het land houdt vast aan zwaardere uitrustingen zoals kettingen of spijkerbanden. Hou er echter rekening mee dat u een boete riskeert, als u het verkeer hindert omwille van de staat van uw banden.

Rijden in Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet overal verplicht, maar sinds 1 november 2021 moet u in een aantal gebieden van de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen en ook op Corsica:

  • ofwel banden met de letters ‘M+S’ monteren (en vanaf 2024 zijn banden met het 3PMSF ‘alpinesymbool’ er verplicht),
  • ofwel twee kettingen of twee bandensokken meenemen.

Deze verplichting geldt tussen 1 november en 31 maart voor personenwagens, campers en vrachtwagens en wordt aangeduid door middel van de volgende verkeersborden:   

De volledige lijst van de betrokken bergachtige gebieden vindt u op AutoGids.be. Ons advies: informeer u goed vóór u naar uw wintersportbestemming in Frankrijk rijdt.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over de wetgeving die van kracht is in de verschillende landen van Europa, raadpleeg dan de website van het Europees Consumenten Centrum.

Denk aan een goede bijstand

Wat als u ondanks uw winterbanden toch een ongeval heeft in het buitenland? Wat gebeurt er dan met u en uw passagiers? Wat moet er dan worden van uw vakantie? Neem het risico weg en kies voor een goede pechbijstandsverzekering. Uw makelaar vertelt u er graag alles over.

Bron: Vivium

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners