Spaart u genoeg voor uw pensioen? - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Spaart u genoeg voor uw pensioen?

Hoeveel zou u moeten sparen om op uw pensioen uw levenstandaard te behouden? Welnu je kan dat eenvoudig berekenen.

Op Mypension.be kan je het bedrag vinden van het wettelijk pensioen dat u zal ontvangen. Bereken het verschil met wat je denkt nodig te hebben en vermenigvuldig dat met 12 maanden en met het aantal pensioenjaren (jaren boven de 67 jaar).

Bijvoorbeeld: Je zal je bij een wettelijk pensioen van 1400€ en een levensverwachting van 90 jaar een periode van 23 jaar moeten overbruggen.  Wil je 2500€ blijven uitgeven, dan zal je maandelijks 1100€ moeten bijleggen. Over 23 jaar betekent dit:  1100€ x 12 x 23 jaar = 303 600€.

Het komt er dus op aan zo vroeg mogelijk te beginnen met uw pensioenvoorziening. Wie wacht tot zijn 40 jaar gaat er niet meer komen! Hoe ga je hiervoor te werk?

 1. Doe zo vlug mogelijk aan pensioensparen. Op elke premie heb je een maximaal fiscaal voordeel van 30%. M.a.w. de overheid betaalt 30% van je pensioenopbouw!
 2. Vele werknemers hebben een groepsverzekering op hun werk. Ook dit is een fiscaal aantrekkelijk instrument voor pensioenopbouw. Hier moet de werkgever trouwens een minimum rendement van 1.75% bieden.
 3. Benut alle fiscale voordelen. Ook met langetermijnsparen tot een maximum bedrag per persoon van 2350€ (2021) krijgt u een fiscaal voordeel van 30%.
 4. Denk ook aan andere spaarproducten zonder fiscaal voordeel. Nog veel te weinig Belgen beleggen in aandelen, obligaties of fondsen.  U kan dit doen rechtstreeks of via verzekeringsproducten die gekoppeld zijn aan diverse beleggingen: aandelen, obligaties, …. Heb je schrik van de schommelingen op de beurs, weet dan dat er technieken bestaan om mogelijke verliezen te beperken.
 5. Bouw of koop een woning. Een eigen woning is een vorm van sparen want je zal later geen huur meer moeten betalen. Let wel op dat je de nodige investering kan doen om je huis aan te passen zodat je later er kan blijven wonen. Ook nieuwe normen wat betreft energie zuinig wonen kunnen nieuwe investeringen vereisen.

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
 • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

 • Polissen ondertekenen via smartphone

 • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

 • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Stap 1: Activeer uw account

 • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

 • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

 • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners