Sparen met belastingvoordeel? Breng het nog snel in orde voor 31/12! - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Sparen met belastingvoordeel? Breng het nog snel in orde voor 31/12!

Volgend jaar profiteren van een belastingvoordeel? Doe dan aan pensioensparen of langetermijnsparen. Opgelet! De premie moet ten laatste op 31/12/2022 op rekening van de verzekeraar staan!

Waarom pensioensparen en/of langetermijnsparen?

Wil je na je pensioen van het leven genieten en actief blijven? Waarschijnlijk kom je dan niet toe met het wettelijke pensioen om je levensstandaard aan te houden. Kijk daarom vooruit en begin vroeg genoeg met fiscaal sparen.
Je kan pensioensparen en langetermijnsparen in tak 21 en tak 23:

 • tak 21-levensverzekering: je spaart veilig met een gewaarborgd kapitaal en de zekerheid van een gewaarborgde rentevoet, met een eventuele winstdeling.
 • tak 23-levensverzekering: je stort premies in beleggingsfondsen met een potentieel hoger rendement. Maar zonder kapitaalgarantie en het rendement hangt af van de evolutie van die fondsen. Eventueel komt hierbij een winstdeling.

Vanaf en tot welke leeftijd?

Met pensioensparen en langetermijnsparen kan je al beginnen vanaf 18 jaar. Om het fiscaal voordeel te genieten, heeft het natuurlijk pas zin als je een inkomen hebt dat hoger ligt dan het netto belastbaar inkomen. Voldoe je aan die voorwaarde, dan geldt: hoe vroeger je start, hoe beter! Want zo haal je er meer belastingvoordeel uit. Ook is je pensioenkapitaal hoger en levert het meer intrest op.

Op je 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van je contract als je het afsloot vanaf je 55 jaar) wordt er een anticipatieve heffing van 8% toegepast op pensioensparen. Best stort je nog na je 60e verder tot het jaar waarin je 64 wordt. Want je hoeft op die bedragen geen taks meer te betalen, maar krijgt wel nog de belastingvermindering.

Bij langetermijnsparen bedraagt die anticipatieve heffing 10% en is een premietaks van 2% verschuldigd. In tegenstelling tot pensioensparen blijft langetermijnsparen ook na je 65e een fiscaal voordeel opleveren. Je moet dan wel vóór die leeftijd je contract afsluiten en het eerste bedrag storten.

Hoeveel sparen voor maximaal belastingvoordeel?

Pensioensparen

Je kiest tussen twee fiscale systemen:

 • belastingvoordeel van 30% (max. 297 euro) als je stort tot een plafond van 990 euro.
 • belastingvoordeel van 25% ( max. 317,50 euro) als je stort tot een plafond van 1.270 euro.

Die keuze voor een van de twee fiscale systemen moet je jaarlijks aangeven.

Maar trap niet in de fiscale valkuil! Want kies je voor het tweede fiscaal systeem en stort je een jaarlijks bedrag tussen 990 euro en 1.188 euro, dan komt dat nadelig uit.

Voorbeeld: Stort je 1.000 euro, dan krijg je een fiscaal voordeel van 25% en recupereer je 250 euro. Dat is 47 euro minder dan de 297 euro die een storting van 990 euro oplevert in het eerste fiscaal systeem met 30% belastingvoordeel.

Langetermijnsparen

Het belastingvoordeel kan oplopen tot 705 euro als je het maximumbedrag van 2.350 euro stort. Het plafond voor langetermijnsparen is individueel en hangt af van je beroepsinkomen.

Let op:
Langetermijnsparen zit in dezelfde fiscale korf als onder meer kapitaalaflossingen, interesten en premies van de schuldsaldoverzekering om de terugbetaling van de hypothecaire lening van je enige eigen woning te garanderen in geval van overlijden. Naargelang het gewest waar je woont en de datum waarop je je lening hebt afgesloten, is het mogelijk dat je geen of maar een beperkt fiscaal voordeel geniet.

Meer fiscaal voordeel als je combineert!

Voldoe je aan de voorwaarden om zowel aan pensioensparen als aan langetermijnsparen te doen, dan kan dat je meer dan 1.000 euro voordeel opleveren. Wil je volgend jaar maximaal profiteren van een belastingvoordeel, dan is nu hét moment om je te informeren. Samen bekijken we wat voor jou de beste oplossing is.

Bron: AG Insurance

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
 • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

 • Polissen ondertekenen via smartphone

 • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

 • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Stap 1: Activeer uw account

 • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

 • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

 • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners