Wat doet inflatie met uw woningverzekering? - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Wat doet inflatie met uw woningverzekering?

Alles wordt duurder! We kennen een absurd hoge inflatie van 9.9% met enorme prijsstijgingen bij de meeste producten. Ook verzekeringen ontsnappen daaraan niet. Maar afhankelijk van het soort verzekering kan er wel een verschil zijn.

De premies van de autoverzekeringen zullen redelijk stabiel blijven. Een autoverzekering kostte in 2005 gemiddeld 402.9€ en vandaag zelfs maar 393.70€ (bron Assuralia). Tijdens de Covid-periode was er duidelijk minder verkeer en daardoor was de schadestatistiek erg gunstig voor de verzekeraars

Woningverzekering

De premies en de verzekerde kapitalen bij  woningverzekeringen zijn gekoppeld aan het ABEX-indexcijfer. Dit ABEX-indexcijfer weerspiegelt de evolutie van de bouwprijzen. Tweemaal per jaar wordt dit indexcijfer gepubliceerd.

Onderstaande tabel geeft de evolutie over de voorbije jaren weer.

Bron: ABEX

De stijging in 07/2022 van 906 naar 954 betekent een stijging van 5.3% op een half jaar! Dit betekent dat niet alleen de verzekerde kapitalen van uw woning zullen stijgen met 5.3%, maar dus ook de premies.

De kosten om een woning te bouwen of schade te herstellen zijn immers sterk gestegen. Bij schade aan het gebouw bent u verzekerd in herbouwwaarde. Het is door de indexering van de verzekerde kapitalen dat u de garantie heeft dat uw gebouw terug in de oorspronkelijke staat wordt hersteld. U blijft door deze indexering correct verzekerd voor de herbouwwaarde van uw woning. M.a.w. de kosten om uw gebouw terug te herstellen worden volledig vergoed aan de prijzen van vandaag.

Door de gestegen bouwprijzen betekent dit echter wel dat u iets meer zal moeten betalen om uw woning te beschermen tegen schade, maar u blijft hierdoor correct verzekerd.

Hebt u nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners