Strengere controle 80% regel bij aanvullend pensioen - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Strengere controle 80% regel bij aanvullend pensioen

Gelezen in 3 minuten.

Vele zelfstandigen bouwen via hun vennootschap een aanvullend pensioen op, dikwijls via een Individuele Pensioentoezegging (IPT). De fiscus controleert of men rekening houdt met de 80% regel.

80% regel

Bij een Individuele Pensioentoezegging brengt de vennootschap de premies in als kost, waardoor men minder vennootschapsbelastingen moet betalen.  

Het wettelijk en aanvullend pensioen samen mogen echter niet hoger liggen dan 80 % van uw laatste ‘normale’ inkomen. De 80 %-regel bepaalt bijgevolg hoeveel pensioenkapitaal u maximaal op een fiscaal vriendelijke manier kunt opbouwen in uw IPT. Wordt deze grens overschreden, dan zijn de bijdragen voor uw IPT fiscaal niet meer aftrekbaar.

Volgens de cijfers van de FSMA bedraagt de gemiddelde verworven reserve per bedrijfsleider 84.000€. Het mediaanbedrag (het middelste cijfer) bedraagt 35.000€. Die kloof tussen het gemiddelde en de mediaan geeft aan dat een beperkt aantal bedrijfsleiders een aanzienlijk groter bedrag bij elkaar spaart.

Fiscus controleert!

De laatste tijd voert de fiscus meer controles uit dan voorheen.

De regering wil meer mensen stimuleren een aanvullend pensioen op te bouwen. Tegelijk wil ze met de pensioenhervorming die ze voorbereidt ‘de excessen’ bij de aanvullende pensioenen aanpakken. Het Rekenhof berekende dat 10 procent van de pensioenkapitalen naar 1 procent van de gepensioneerden vloeit, terwijl 70 procent van alle gepensioneerden samen 10 procent van die pensioenkapitalen krijgt.

Let dus op en contacteer ons om de 80% berekening uit te voeren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners