Vluchtmisdrijf pleeg je sneller dan je denkt! - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Vluchtmisdrijf pleeg je sneller dan je denkt!

Vluchtmisdrijf pleeg je sneller dan je denkt. In de praktijk blijkt het meest voorkomende geval dat van een bestuurder die een ander voertuig raakt op een parking of bij het verlaten van een parkeerplaats op straat en doorrijdt. door. Op twee staat het paaltje op het openbaar domein. Vaak weten mensen niet goed wat ze moeten doen als ze zo’n paaltje omver kegelen en rijden dan maar door, ook al is er schade. Het is nochtans eenvoudig: doe aangifte bij de politie.”

Accident car crash with bicycle on road ,rainy day.

Altijd ter plaatse blijven

Het vluchtmisdrijf dat het vaakst de media haalt, maar gelukkig het minst vaak voorkomt, is de automobilist die beseft dat hij iemand heeft aangereden en toch doorrijdt. Weten dat je oorzaak of aanleiding bent van een aanrijding en de vlucht nemen om je aan de vaststellingen te onttrekken is vluchtmisdrijf. Dat staat zo in artikel 33 van de Wegverkeerswet.”

Er is een verschil als iemand na de aanrijding doorrijdt, omdat hij niet wil wachten op de politie, maar wel zijn/haar contactgegevens achterlaat. Hierop staan minder zware straffen.

Je pleegt dus ook vluchtmisdrijf als jij het ongeval niet hebt veroorzaakt, maar er wel de aanleiding van bent. Als je bijvoorbeeld als voetganger verstrooid de straat oversteekt, waardoor een auto heel hard moet remmen en een andere wagen op hem inrijdt. Die voetganger moet ook ter plaatste blijven.

Wat als je beschuldigd wordt?

Bij aangifte van een vluchtmisdrijf zal de politie een verklaring afnemen en het volledige dossier naar het parket van de Procureur des Konings sturen. Het parket bekijkt of er er voldoende elementen zijn om je te dagvaarden?  Is dat niet zo, dan wordt de zaak geseponeerd.

Het burgerlijke aspect, de eventuele vergoeding van de schade, wordt apart behandeld.”

En als slachtoffer?

Het slachtoffer van een vluchtmisdrijf moet altijd onmiddellijk aangifte doen bij de Politie. Neem zeker foto’s van de schade en de omstandigheden. Het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds komt enkel tussen in de vergoeding van de schade als er ook lichamelijke schade is.

De strafmaat

De straf bij een vluchtmisdrijf ligt tussen minimum 200€ en maximum 2 000€ (maal 8 voor de opdeciemen)  en/of een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden.

Maar liepen bij het ongeval anderen verwondingen op, dan bedraagt is de strafmaat hoger: minimum 400€ tot maximum 5 000€ en/of een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 jaar  en een rijverbod van minstens 3 maanden.

Je krijgt je rijbewijs terug als je slaagt voor een psychologisch en medisch onderzoek en als je slaagt voor het theoretisch en praktisch rijexamen. Als het ongeval de dood tot gevolg had, is de straf nog zwaarder.”

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
  • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

  • Polissen ondertekenen via smartphone

  • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

  • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1: Activeer uw account

  • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

  • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

  • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners