Wat dekt mijn brandverzekering bij bouw- of verbouwingswerken? - ICS-VERZEKERINGEN
toggle menu

Wat dekt mijn brandverzekering bij bouw- of verbouwingswerken?

Bij nieuwbouw of verbouwingswerken dekt uw woningverzekering slechts een beperkt aantal risico’s.  Zo zal schade tijdens bouw- en verbouwingswerken waarbij een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de werken, uitgesloten zijn.

Zo zal bij stormschade er geen vergoedingen worden uitbetaald als het gebouw niet winddicht is of als de verbouwing oorzaak is van de schade of de gevolgen ervan heeft verzwaard.  Ook waterschade is slechts gedekt indien er geen verband is tussen de schade en werken.

Ook andere risico’s zoals diefstal op de werf zijn niet gedekt tijdens de werken.

Wil je geen risico lopen, dan is de Alle Bouwplaats risico verzekering(ABR) een oplossing. Zo’n ABR-verzekering zorgt dat je als bouwheer of eigenaar maximaal beschermd bent en je niet te veel zorgen moet maken over wie aansprakelijk is voor schade.

Wat deze verzekering dekt, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Maar doorgaans kan je ervan uitgaan dat het volgende gedekt is:

 • Materiele schade en iedere diefstal op de werf in opbouw, met inbegrip van de bouwmaterialen en –elementen, alsook aan de technische installaties en uitrustingen (sanitaire voorzieningen, centrale verwarming,…). Dat geldt bij schade door natuurkrachten, een (gedeeltelijke) instorting, een brand of een ontploffing, diefstal of vandalisme, …
 • Schade aan anderen (derden) – en dus ook jouw aansprakelijkheid als (ver)bouwer of eigenaar tegenover derden door de bouwwerkzaamheden. Denk maar aan barsten, insijpelend water of een verzakking in de woning van de buren door jouw grondwerken of een stuk gevel in aanbouw dat neerstort op een geparkeerde auto.
 • Je kan materiele schade aan jouw goederen – veroorzaakt door de werf in opbouw – eventueel bijkomend verzekeren.
 • Een andere bijkomende dekking die je al dan niet kan kiezen voorziet in een dekking van de materiele schade aan de tijdelijke installaties en werktuigen.

De algemene aannemer of de architect zorgt soms voor een algemene ABR-verzekering die alle (onder)aannemers alsook  hun klant (de bouwheer) dekt in het kader van de werken. Kijk dat na en vraag een schriftelijk bewijs dat jouw werf en jouw aansprakelijkheid ook gedekt is. Het zou trouwens kunnen dat de bank bij wie je gaat lenen, hiernaar vraagt.

Bekijk uw verzekeringsportefeuille online of via de GRATIS app van MyBroker

×
 • Uw verzekeringen raadplegen 24/24

 • Polissen ondertekenen via smartphone

 • Aangifte doen van uw schadegeval en verloop volgen

 • Eenvoudige toegang en registratie

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Stap 1: Activeer uw account

 • Kies uw kantoor (Insurance Consulting Services) en geef vervolgens een e-mailadres en paswoord naar keuze in.

 • Stap 2: Meld u aan in de klantenzone

 • Elke keer u uw contractgegevens wil consulteren of als u ons een bericht wil verzenden, volstaat het om naar de klantenzone te gaan op de website www.mybroker.be en daar uw e- mailadres en zelfgekozen paswoord in te geven.

Onze Partners